Oktober2 2022

Hvor boede jøderne i Østeuropa og hvor flyttede de hen

Jødisk demografi i Østeuropa fra Oplysningstiden til Shoah

Søndag den 30. oktober 2022

Jana Vobecka

Obs. Foredraget er på engelsk

Når man ser på befolkningssammensætningen i nutidens Europa, kan man tro, at den har mere eller mindre været konstant i århundreder, og at i ingen tidligere tider har der været så mange radikale og hurtige skift som nu.

Men det forholder sig ikke sådan. Jana Vobecka vil tage os i sit foredrag tre hundreder år tilbage for at vise, hvordan den jødiske befolkning i Østeuropa i Habsburg-imperiet flyttede vestpå og udløste store forandringer i løbet af blot et par årtier. Hun vil forklare, hvad der gjorde, at jøder flyttede og hvilken rolle spillede kultur, økonomisk udvikling og retsmæssige ændringer.

Foredraget er baseret på hendes bog fra 2013, Demographic Avant-Garde.

Jana Vobecka er ph.d. i demografi fra universitetet i Dijon i Frankrig og Karlsuniversitetet i Prag i Tjekkiet. Hun har forsket i socialdemografi og befolkningspolitik i Prag, Wien og var konsulent for FN. I 2016 flyttede hun til Danmark. Hun bor i Odense og arbejder på Syddansk Universitet.

Tilmelding er nødvendig lehrerski@gmail.com eller FB-besked. Pris kr. 50, som skal betales i forvejen. Mobil pay 30290399 eller konto 9570-0011627609. Pga. begrænset deltagerantal er tilmelding kun gyldig efter betaling.

Alle covid-19 restriktioner til den tid overholdes: afstand, sprit, masker