Salon Schmuus ved den Jødiske Kulturfestival i maj-juni 1922

Sport og politik og jøderHakoah 1933-1945

Nina Skyhøj Olsen

I år er det 100 år siden, at dansk-jødisk organiseret idræt for første gang blev omtalt i den danske presse. Historien om den dansk-jødiske idræt, hvor foreningen Hakoah har spillet en central rolle, er en spændende fortælling om integration og sammenhold, men også om atleters svære politiske dilemmaer under den tysk-nazistiske periode 1933-1945.   

Nina Skyhøj Olsen er cand. scient. i idræt og historie fra Københavns Universitet og magister i Internationale Relationer fra Universidad de Belgrano i Buenos Aires. Hun har forsket i dansk-jødisk idrætshistorie, særligt med fokus på perioden 1920-1960.

SAMTALENS MAGT – saloner og salondamer

Musik og causeri

Salon Schmuus vender blikket mod historiens JØDISKE KVINDESALONER og deres formidable værtinder.
Disse saloner startede som velhavende borgerfruers selskabelige sammenkomster, men blev til steder hvor det nye i politik, kunst og dialog i samfundet opstod, hvor salonnièrerne gjorde en forskel.
Vi vil prøve at skabe rigtig salonstemning med musikalsk underholdning som man gjorde dengang. Det sørger vores skønne violinist Ludmila Spektor med flere for. Vores egen salonnière Eva Lehrer står for fortællingen.
Kom og vær med på vores fornøjelige tidsrejse som går fra Berlin helt til Hollywood.
Du behøver ikke at være klædt til salonbesøg, ligesom Fanny von Arnstein her på billedet, men må gerne bidrage til den gode salonstemning på din egen måde.